Sinds de Britten met een kleine meerderheid stemden voor vertrek uit de Europese Unie is de discussie alleen maar groter geworden. Vlaggen spelen een belangrijke rol in die discussie en worden op allerlei manieren toegepast. De kunstenaar Banksy gebruikte een Europese vlag om in beeld te brengen wat er aan de hand was:

A girl looks at artwork attributed to street artist Banksy, depicting a workman chipping away at one of the 12 stars on the European Union, seen on a wall in the ferry port of Dover, Britain, on Sunday. Photo: Reuters

Sindsdien hebben zowel voor- als tegenstanders van de brexit demonstraties georganiseerd. Vooral de tegenstanders kwamen in grote getale op de been. Waar de voorstanders vooral met Britse en steeds vaker ook met Engelse vlaggen zwaaien, mengen de tegenstanders Britse en Europese vlaggen:

Flags of the World heeft zelfs een pagina gewijd aan de “officiële” anti-brexitvlag en de ontwikkeling daarvan. Daar zijn enkele varianten te vinden van vlaggen waarbij kenmerken van de Britse en Europese vlag zijn vermengd:

In Schotland is door de brexit de discussie over onafhankelijkheid weer actueel, als manier om bij de EU te blijven. Gibraltar (dat wel al heeft nagedacht over vlagvertoon na de brexit) wil graag aansluiting houden bij de EU en met name Spanje. Ook daar zijn mengvlaggen te zien:

Er is ook veel aandacht voor Europa. Europese vlaggen worden op creatieve wijze gebruikt voor uitdossingen en er is zelfs aandacht voor de vlaggen van andere Europese landen:

Voor het onafhankelijkheidsreferendum in Schotland werden al enkele varianten voorgesteld van hoe de Britse vlag eruit zou moeten zien na de afscheiding. In het brexit-debat blijken vlaggen ook regelmatig aanleiding te zijn voor tegenstellingen. Zo waren er vlagverbrandingen voor en tegen en worden vlaggen verwijderd of juist meegenomen (naar The Proms).

Brexit doet het land schudden op zijn grondvesten. Het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk en de hereniging van Ierland zijn niet denkbeeldig meer. Dat werd pijnlijk duidelijk toen een twitterbot een willekeurige vlag creëerde van een “Verenigd Ierland”, wat tot een flinke online discussie leidde.

Ook de pogingen van Johnson om het parlement te omzeilen leiden tot vexillologische creativiteit:

Aan de politieke onrust in het Verenigd Koninkrijk lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Veel mensen worden nu al geraakt door de brexit, door de onzekerheid waar ze in terecht zijn gekomen of door de economische schade die zich nu al laat gelden. De inzet is hoog en het debat maakt veel los. De vlaggen brengen dat kraakhelder in beeld.