Zet zaterdag 10 oktober maar vast in de agenda! De jaarlijkse vlaggendag (en jaarvergadering) van de NVvV vindt deze keer plaats iets later dan verwacht maar wel op een heel bijzondere locatie: het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Paul van Brakel, conservator Vlaggen, Vaandels en Uniformen van het museum, geeft een lezing, laat bijzondere stukken uit het depot zien en leidt ons door het vexillologische deel van de tentoonstelling. Een buitenkans voor elke vexilloloog dus!

Aanmelden kan ondertussen op http://bit.ly/Vlaggendag2020

Het Nationaal Militair Museum werd in 2014 geopend is een samenvoeging van het voormalige Legermuseum en het voormalige Museum voor de Militaire Luchtvaart. Van Brakel zal het in zijn lezing hebben over vlaggenroof, waarbij hij o.a. de Spaanse legervlaggen uit de Tachtigjarige Oorlog bespreekt die eeuwenlang in de Ridderzaal hebben gehangen. Ook zal hij ingaan op vlaggen en vaandels uit de Tweede Wereldoorlog in het kader van 75 jaar bevrijding.

Vlaggenroof

Wat het onderwerp vlaggenroof betreft, gaat het om een maatschappelijke discussie over betwist erfgoed, die met name bij etnografische musea speelt, maar ook bij het Nationaal Militair Museum zijn weerslag heeft namelijk over teruggave van zaken, die tot het nationaal cultureel erfgoed van een bepaald land worden beschouwd. Bij het museum in Soesterberg is daarbij bijvoorbeeld een eventuele teruggave van in de  koloniale periode veroverde vlaggen aan Indonesië actueel. Ook bij het Zweedse Legermuseum, waarmee het Nationaal Militair Museum nauwe banden heeft, speelt een dergelijke problematiek. Hier gaat het om eventuele teruggave van in de 17e eeuw veroverde Russische vlaggen en vaandels aan de regering van Poetin.

75 jaar bevrijding

Als het over de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar Bevrijding gaat, zal conservator Paul van Brakel een uitgebreid exposé geven over de gang van zaken rond de Amerikaanse D-Day vlag, die door de Rotterdammer Bert Kreuk in het Witte Huis aan president Trump is aangeboden. Paul van Brakel heeft de story rond deze vlag, die drie jaar lang in het Nationaal Militair Museum tentoongesteld is geweest, van A tot Z meegemaakt en kan daar boeiend over vertellen. Ook zal hij spreken over vlag- en vaandelvertoon, zoals dat voorzien was bij de officiële opening van de grote nieuwe Tweede Wereldoorlog tentoonstelling in het museum “Hij of Ik”. Deze tentoonstelling vertelt het persoonlijke verhaal verteld van een Canadese en Duitse soldaat bij de bevrijding van Nederland. Een van  de topstukken in deze tentoonstelling is de Mercedes G4, van Adolf Hitler.

Rondleiding

Tijdens de rondleiding door de vaste opstelling van het museum zijn onder andere vaandels en vlaggen te bewonderen uit de Tachtigjarige Oorlog, waarbij een vaandel van een Schots regiment in Nederlandse dienst, dat tijdens de Slag bij Nieuwpoort in 1600 weer is terugveroverd op de Spanjaarden; voorts  uit de 18e eeuw een vaandel van een Zwitsers huurregiment en uit de Slag bij Waterloo een vaandel van een Nassaus regiment. Uit de Tweede Wereldoorlog worden vaandels en vlaggen getoond van zowel de goede als de foute kant. Ook wordt vlaggenkundig aandacht geschonken aan de strijd tegen de Japanners, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de Koreaoorlog.

Reserveer zaterdag 10 oktober van 10 tot 17 uur in je agenda voor een bijzondere vlaggendag. Meer informatie over het programma volgt spoedig. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief!