Op 22 december 1980 is de zogenaamde vlaginstructie vastgesteld voor het uitsteken van de vlag vanaf rijksgebouwen. Voor lokale overheden geldt deze vlaginstructie ook. Particulieren en private instellingen hoeven deze instructie niet te volgen, maar het is wel gebruikelijk. Meer informatie op Rijksoverheid.nl.

De regels in het kort

Vlag hijsen
Vlag neerhalen
Vlag niet op de grond
Vlag halfstok hijsen
De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht.
De vlag mag de grond niet raken!
Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald.

Wanneer de Nederlandse vlag gehesen wordt samen met andere vlaggen, dient de Nederlandse vlag een ereplaats in te nemen. De ereplaats is de beste plaats, die afhankelijk van de situatie is: vooraan, midden of links vanuit het (aankomend) publiek gezien. Tijdens officiële inkomende bezoeken van staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht.

Vlagkalender

Hieronder vind je een uitgebreide lijst met data waarop de Nederlandse vlag mag worden gehesen. Je kunt een attendering ontvangen via @vlagprotocol of @WaaromDeVlagUit op Twitter.

Ook voor andere doeleinden mag de vlag gehesen worden, bijvoorbeeld bij het behalen van een schooldiploma of het vieren van een jubileum. Bij bijzondere gebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk en overlijden binnen de koninklijke familie kan er een speciale regeling afgekondigd worden. Op 4 mei wordt de vlag halfstok gehesen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang.

Datum Naam UV/BV Wimpel Halfstok
vlag-en-wimpel 31 januari (1 febr.) Prinses Beatrix (1938) BV X
vlag-en-wimpel 27 (26) april Koningsdag: Willem-Alexander (1967) UV X
 vlag-halfstok 4 mei v.a. 18:00 u. Dodenherdenking UV X
 vlag 5 mei Bevrijdingsdag UV
vlag-en-wimpel 17 (18) mei Koningin Máxima (1971) BV X
vlag Laatste zaterdag in juni Nederlandse Veteranendag *
vlag 15 (16) augustus Formeel einde Tweede Wereldoorlog UV
vlag 3e dinsdag in september Prinsjesdag (alleen in Den Haag) UV
vlag-en-wimpel 7 (8) december Prinses Catharina-Amalia (2003) BV X
vlag 15 (16) december Koninkrijksdag BV

 

Ten aanzien van het uitsteken van de Nederlandse vlag wordt onderscheid gemaakt tussen “uitgebreid vlaggen” en “beperkt vlaggen”. Bij uitgebreid vlaggen (UV) wordt de vlag uitgestoken op alle rijksgebouwen. Bij beperkt vlaggen (BV) alleen op hoofdgebouwen van ministeries, beide Kamers van de Staten-Generaal, Raad van State, het Kabinet van HM de Koningin en de Hoge Raad.

Het ministerie van Defensie heeft een handboek Ceremonieel & protocol op internet staan met uitgebreide informatie over vlaggen en het gebruik ervan.

*  Op Veteranendag geldt de vlaginstructie voor hoofdgebouwen van de rijksoverheid in de gemeente Den Haag. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag is gevraagd zich hierbij aan te sluiten.