De Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde (NVvV), opgericht in 1966, is ’s werelds oudste vlaggenkundige vereniging. De NVvV stelt zich ten doel de kennis over en de aandacht voor vlaggen en vlaggenkunde te bevorderen en is daarmee dé vereniging voor iedereen die iets met vlaggen heeft.

Het gaat hierbij om alle officiële vlaggen maar ook onofficiële en andere voorkomende vlaggen, dus nationale en internationale vlaggen, koninklijke vlaggen, provincievlaggen, gemeentevlaggen, rederijvlaggen, seinvlaggen, sportvlaggen, legervaandels, enzovoort. De veelzijdigheid van vlaggen komt geheel aan bod!

Voor leden: jaarlijkse vlaggendagen en het tijdschrift Vlag!

Leden ontvangen twee keer per jaar het tijdschrift Vlag!. Jarenlang (43 jaargangen) gaf de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde het Vlaggentijdschrift Vexilla Nostra (‘Onze Vlaggen’) uit, met nieuws en achtergronden over vlaggen. De index is online beschikbaar. Artikelen zijn op aanvraag beschikbaar voor de leden.

Het tijdschrift Vlag! kwam voor het eerst uit in 2008 en is volledig in kleur. Alle nummers zijn hier in te zien. Leden kunnen artikelen uit nationale en internationale tijschriften over vlaggenkunde (bijvoorbeeld van zusterverenigingen) opvragen bij het secretariaat. Deze worden dan ingescand en per e-mail toegezonden.

Jaarlijks houdt de NVvV ook ledenbijeenkomsten, de zogenoemde vlaggendagen. Naast de algemene ledenvergadering worden daar presentaties gehouden door NVvV-leden over waar ze mee bezig zijn en worden deskundigen uitgenodigd om aspecten van het vlaggenwezen belichten. ​Zo waren we in 2016 in het Airborne Museum te Oosterbeek, in 2017 in het Museum aan de Maas in Dordrecht, in 2018 in het NGV Centrum te Bunnik, in 2019 bij Dig It Up in Rotterdam en bij DVC in Dokkum en in 2020 bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Vanwege corona moesten we de Vlaggendag in 2021 noodgedwongen online doen, maar daarna gingen we weer live: in 2022 in Leiden en in 2023 in ’s-Hertogenbosch.

Voor Nederland: een kennispunt en vraagbaak over vlaggen

De leden van de NVvV verenigen een enorme hoeveelheid kennis over vlaggen en vlaggenkunde. Overheidsorganisaties, zoals gemeenten en provincies, leggen regelmatig vragen voor aan het secretariaat en diverse leden zijn betrokken bij het onderzoek naar of ontwerp van vlaggen in heel Nederland. Ook de pers kan met vragen over vlaggen bij ons terecht. In geval van vragen over vlaggen of wanneer hulp nodig is bij het ontwerpen van vlaggen kan contact worden opgenomen met het secretariaat van de NVvV.

De Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde beschikt over een eigen bibliotheek, waar leden vexillologische boeken uit binnen- en buitenland kunnen inzien. De bibliotheek van de NVvV is ondergebracht in het informatiecentrum van de Nederlandse Genealogische Vereniging in Bunnik. De collectie van de bibliotheek is hier in te zien.

De vereniging volgt verder met belangstelling de ontwikkelingen op het gebied van restauratie en conservering van vlaggen. Voor dit doel worden contacten onderhouden met musea, archieven, bibliotheken, prentenkabinetten en restauratieateliers.

Internationaal

De NVvV is medeoprichter van de Fédération Internationale des Associations Vexillologiques (FIAV), de overkoepelende wereldorganisatie van vlaggenkundige verenigingen en instellingen. De FIAV houdt sinds 1965 elke twee jaar een internationaal congres: het International Congress of Vexillology (ICV). Het eerste congres vond plaats in Muiderberg en ook tien jaar later vond het congres in Nederland plaats: op een boot op het IJsselmeer!

In 2013 kwam de vlaggenkundige wereld weer in Nederland samen. Het 25ste congres vond namelijk plaats in Rotterdam van 4 tot 10 augustus 2013. We kijken terug op een succesvolle organisatie. Het verslag van dit Netherlands Flag Congress 2013 is hier te vinden. Sindsdien zijn er congressen geweest in Sydney (Australië) in 2015, in Londen (Verenigd Koninkrijk) in 2017, in San Antonio (Texas, USA) in 2019 en in Ljubljana (Slovenië) in 2022. De volgende congressen zijn in Beijing (2024) en Parijs (2026)

Lid worden

Bent u geïnteresseerd in vlaggen? Wilt u meer weten over het ontwerp, de geschiedenis en de symboliek? Word dan lid van onze vereniging en ontmoet andere belangstellenden in de wereld van vlaggen.

Het lidmaatschap van de NVvV, waarbij een abonnement op het tijdschrift Vlag! is inbegrepen, kost 30 euro per jaar. Je kunt lid worden door hier contact op te nemen.

Over de vereniging

De Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde is de oudste vexillologische vereniging ter wereld en helemaal bij de tijd. Het bestuur organiseert jaarlijks een vlaggendag en twee maal per brengt de redactie het tijdschrift Vlag! uit. Informatie over de Vereniging is te vinden in onderstaande documenten: