Vlaggenparade, Rotterdam

De Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde (NVvV), opgericht in 1966, is ’s werelds oudste vlaggenkundige vereniging. De NVvV stelt zich ten doel de kennis te vergroten omtrent alle facetten van vlaggen, vaandels en wimpels en het gebruik (en misbruik) ervan.

Het gaat hierbij om alle officiële vlaggen maar ook onofficiële en andere voorkomende vlaggen. Dus nationale en internationale vlaggen, koninklijke vlaggen, provincievlaggen, gemeentevlaggen, rederijvlaggen, seinvlaggen, sportvlaggen, legervaandels, enzovoort.

De vereniging volgt met belangstelling wat er op het gebied van restauratie en conservering. Voor dit doel worden contacten onderhouden met musea, archieven, bibliotheken, prentenkabinetten en restauratieateliers. Ook fungeert zij als vraagbaak. Het secretariaat krijgt met regelmaat vlaggenvragen voorgelegd. Meestal kunnen die snel beantwoord worden en anders wordt er binnen de vereniging een deskundige gezocht waar de vraag aan word doorgespeeld.

Vlaggendagen en het tijdschrift Vlag!

Jaarlijks houdt de NVvV ledenbijeenkomsten de zogenoemde Vlaggendagen, waar door deskundigen aspecten van het vlaggenwezen worden belicht. Ook houden leden daar korte presentaties van onderzoeken. Zo zijn er dagen geweest in het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam (thema: scheeps- en seinvlaggen), het Nationaal Vakbondsmuseum te Amsterdam (vakbondsvaandels), Huis Doorn (keizerlijke en koninklijke vlaggen) en het Nederlands Sportmuseum te Lelystad (sportvlaggen).

De Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde gaf jarenlang (43 jaargangen) het Vlaggentijdschrift Vexilla Nostra (‘Onze Vlaggen’) uit, met nieuws en achtergronden over vlaggen. Informatie hierover en nog beschikbare oude nummers kunt u aanvragen via het algemene e-mailadres. Sinds 2008 geeft NVvV samen met Stichting Vlaggenmuseum Nederland en Vlaggenparade Rotterdam het blad Vlag! uit. Dit tijdschrift is volledig in kleur en hier in te zien.

Vexillologie internationaal

De NVvV is medeoprichter van de Fédération Internationale des Associations Vexillologiques (FIAV), de overkoepelende wereldorganisatie van vlaggenkundige verenigingen en instellingen.

Vexillologie, maar ook banistiek, zijn synoniemen voor vlaggenkunde. De FIAV houdt elke twee jaar een internationaal congres: het International Congress of Vexillology (ICV). In de zomer van 2001 vond dat vlaggencongres, ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Britse vlag in haar huidige vorm, plaats in York (Engeland). In 2003 vond het congres plaats in Stockholm en in 2005 in Buenos Aires. In 2007 werd het 22ste internationale congres in Berlijn gehouden en in 2009 was het 23ste congres in Yokohama (Japan). In 2011 werd het congres ICV-24 gehouden van 1 tot 5 augustus in Washington DC (Verenigde Staten).

Het 25ste congres vond van 4 tot 10 augustus 2013 in ons land plaats en we kijken terug op een succesvolle organisatie. Het verslag van de Netherlands Flag Congress 2013 in Rotterdam is hier te vinden.

Vlaggenparade, Rotterdam

Verdiepen en lid worden

De Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde beschikt over een eigen bibliotheek, waar leden boeken, brochures en tijdschriften uit binnen- en buitenland kunnen inzien en lenen, tegen vergoeding van portikosten. (N.B. Het verenigingsarchief is tijdelijk opgeslagen waardoor deze service nu niet kan worden geboden.)

Bent u geïnteresseerd in vlaggen? Wilt u meer weten over het ontwerp, de geschiedenis en de symboliek? Word dan lid van onze vereniging en ontmoet andere belangstellenden in de wereld van vlaggen.

Het lidmaatschap van de NVvV, waarbij een abonnement op het tijdschrift Vlag! is inbegrepen, kost 25,00 euro per jaar. Je kunt lid worden door hier contact op te nemen.