6 Juni staat bekend als D-day. Op 6 juni 1944 begon militaire operatie Overlord, de geallieerde invasie in Normandië. Binnen operatie Overlord was operatie Neptune het amfibische deel. Op vijf Normandische stranddelen landden de geallieerden. Op de eerste boot die Frankrijk bereikte wapperde een Amerikaanse vlag. Die vlag is nu in Nederland.

Afbeelding 1, van west naar oost waren de codenamen ervan Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword. De Amerikaanse strijdkrachten landden op Utah en Omaha.

Afbeelding 1, van west naar oost waren de codenamen ervan Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword. De Amerikaanse strijdkrachten landden op Utah en Omaha.

Howard vander Beek

Die zesde juni 1944 stuurt luitenant van de Amerikaanse marine Howard vander Beek zijn LCC60-vaartuig, een soort loodsboot, richting strand. Op zijn vaartuig wappert de Stars-and-Stripes.

Afbeelding 2, de LCC60

Afbeelding 2, de LCC60

Howard voert het commando over een vaartuig van de Scouts & Raiders, speciale troepen van de Amerikaanse marine.  Deze troepen staan tegenwoordig bekend als de Navy Seals.

Afbeeldig 3, luitenant Howard vander Beek

Afbeeldig 3, luitenant Howard vander Beek

Afbeelding 4, Scouts & Raiders

Afbeelding 4, Scouts & Raiders

Howard is verantwoordelijk voor de navigatie van alle landingsvaartuigen die op weg zijn naar Utah Beach. Zijn LCC60 is het eerste geallieerde vaartuig dat de Franse kust bereikt, terwijl het onder Duits vuur ligt.

Later blijkt dat Vander Beek in alle verwarring tijdens de strijd de eerste golf landingsvaartuigen onder leiding van brigadegeneraal Teddy Roosevelt Jr., ook een ’Dutch-American’, naar de verkeerde plek heeft geleid. Dit blijkt een geluk bij een ongeluk te zijn. Men is op een plek geland waar de Duitse verdediging het zwakst is.

Veiling

Nadat Howard vander Beek na de oorlog is afgezwaaid gaat hij Engels studeren en wordt uiteindelijk docent aan de University of Northern Iowa. Hij bereikt de leeftijd van 97 jaar en overlijdt in 2014. Zoals zo vaak besluit ook zijn familie opruiming te houden.  Een van zijn bezittingen is de gehavende vlag die in 1944 op de boeg van zijn vaartuig heeft gestaan: de eerste Amerikaanse vlag die de Duitsers vanuit hun Atlantikwall zagen. De vlag is gehavend, vuil, gerafeld en een Duitse machinegeweerschutter schoot er een gat in het blauwe kanton.

Op een veiling van Heritage Auctions in Dallas wordt het dundoek met 48 witte sterren in het blauwe kanton gekocht door Bert Kreuk, een zakenman die als toeleverancier van vliegtuigmaatschappijen fortuin vergaarde. Kreuk verwerft het dundoek voor $ 514.000 . Bert Kreuk gaf te kennen dat hij de Amerikaanse droom heeft kunnen waarmaken, waar de gesneuvelde soldaten niet meer de kans toe hebben gehad. Verder verloor hijzelf familieleden bij het Duitse bombardement van Rotterdam in 1940 en werd een ander familielid tot twee keer door een U-boot in de oorlog getorpedeerd.

Nationaal Militair Museum

Dit historisch dundoek is nu in langdurig bruikleen gegeven aan het NMM, het Nationaal Militair Museum dat in Soesterberg is gevestigd. Daar werd het kostbare stuk erfgoed door Defensie per Chinook transporthelikopter op 15 september 2016 afgeleverd, waarna het langs een militaire erehaag van Amerikaanse soldaten van de 82nd Airborne Division en Nederlandse soldaten werd gedragen en vervolgens door onze minister van Defensie, mevrouw Hennis-Plasschaert, onder de ogen van ongeveer twintig Amerikaanse WO II – veteranen werd overgedragen aan het museum.

Afbeelding 5, de overdracht, foto door E. Ruis

Tot eind december 2016 was deze historische vlag het middelpunt van een speciale tentoonstelling in het NMM met aandacht voor én de D-day invasie én de symboliek van de Amerikaanse vlag. Vanaf februari 2017 maakt het stuk een rondreis langs een aantal andere musea.

Over de vlag

De Stars-and-Stripes met 48 sterren was van 4 juli 1912 tot en met 3 juli 1959 de nationale vlag van de VS. Het was de eerste vlag waarvan de gegevens qua maten en kleuren en verhoudingen precies was vastgelegd. De sterren dienden in 6 rijen van 8 te staan. Desalniettemin waren er twee varianten, waarbij de rijen sterren niet links en rechts uitgelijnd waren doch insprongen; de ‘gestaggerde’ varianten. Er is verder nog een variant bekend uit 1917, de Whipple Design (Dettra Patent) die de sterren niet in rijen heeft.

Afbeelding 6, de D-Dayvlag,  foto auteur

Met dank aan E. Ruis voor het mogen benutten van zijn tekst en foto en aan het NMM voor hun foto.

 

Bronnen:

Bronnen afbeeldingen: