De vlag van Skåne, een streek in het zuidwesten van Zweden, heeft officiële status verkregen. De vlag is rood met een Scandinavisch geel kruis. Deze wordt er al eeuwen gebruikt, maar mag pas nu naast de nationale vlag van Zweden bij officiële gelegenheden wapperen.

Het voorstel om de regiovlag een officiële status te geven kwam van Henrik Fritzon, die zitting heeft in de regionale vergadering. Hij voerde twee redenen aan om tot erkenning over te gaan: De Schoonse* vlag is de oudste regionale vlag in Zweden en is populair bij de bevolking van de streek. Uiteindelijk stemden alle partijen met uitzondering van Links voor het besluit. Sara Svensson, leidster van Links in Skåne, typeerde het voorstel als protectionistisch en zeer bedroevend. Haar partij zag helemaal geen reden om de regio aan te moedigen het nationaal-romantisch voorstel rond vlaggen te versterken.

Henrik Klackenberg, de Staatsheraut, had bezwaren tegen de voorgenomen stap aangetekend met de volgende argumenten: dezelfde kleuren worden al gebruikt door de stad Uppsala en er is een overeenkomst met de partijvlag van het Noorse fascistische partij Nasjonal Samling, die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitse bezetter. Daar komt bij dat de Zweeds sprekende Finnen een vlag met eenzelfde uiterlijk gebruiken. Waarbij we op het volgende punt komen: Welke van de aangevoerde redenen zijn nu eigenlijk relevant?

* De regio Skåne is in onze taal en in ons taalgebied al eeuwenlang bekend als Schonen. In de Middeleeuwen voeren schepen van de Hanzesteden die aan de IJssel lagen al naar die streek en nog
verder. Het waren de Schonenvaarders.