De digitale versie van het Boliviaanse dagblad Razón van 22 maart 2017 meldde: “De Senaat verklaarde afgelopen dinsdag [=21 maart, WS] bij wet de Marinevlag tot staatsembleem, wat het gevoel, het verlangen en het burgerschap van het Boliviaanse volk weergeeft met betrekking tot een soevereine toegang tot de Stille Oceaan”, aldus informatie van het wetgevend bestuurslichaam door middel van een persbericht.

Wat betreft de symboliek van de kleuren van de marinevlag: blauw vertegenwoordigt het zeegebied van de Stille Oceaan; de driekleur, de helden van de geboorte, het behoud en de consolidatie van de staat; de ondergrond met zijn minerale rijkdom, de rijkdom van de natuur en de hoop van Bolivia.

De wet merkt op dat de Wiphala (Aimaravlag) de communautaire regeling op basis van gelijkheid, gelijkheid, harmonie, solidariteit en wederkerigheid van Bolivia identificeert; de gouden sterren vertegenwoordigen de departementen van Bolivia én het vroegere, verloren kustgebied van Bolivia.

De aangenomen wet bepaalt, dat de marinevlag moet worden gehesen bij maatschappelijke en culturele evenementen die verband houden met de Boliviaanse zeerecht; op elke werkdag van de maand maart aan de kantoren van alle overheidsinstanties, autonome territoriale structuren, strijdkrachten, de Boliviaanse politie, overheidsinstanties, onderwijsinstellingen en publieke en private universiteiten en andere opleidingscentra.

De wet voegt eraan toe dat bij patriottische, burgerlijke en culturele herdenkingen op de Dag van de Zee burgers de vlag aan hun huizen en gebouwen zullen uitsteken en buitenlanders dit kunnen doen als ze dat willen.

We kunnen hieruit opmaken dat het verlies van de kuststrook en daardoor het ontbreken van vrije toegang tot de Stille Oceaan een nationaal trauma is.