Op zondag 26 februari 2023 organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde een excursie naar Middelburg. Het schilderij “De vaandeldrager” van Rembrandt van Rijn dat vorig jaar met veel belastinggeld naar Nederland is gehaald maakt een tour langs de provincies en in februari was Zeeland aan de beurt.

Het Zeeuws Museum had rond het schilderij een tentoonstelling georganiseerd over vlaggen en vaandels (zie dit artikel en deze video) onder de titel “Protest processie parade”. Met de tentoonstelling wil het museum aansluiten bij het vlaggenkundige thema van het schilderij, maar zoekt het ook de tegenstelling op.

Zo bevat het doek van Rembrandt een bijna leeg, wit vaandel terwijl achter het schilderij een veelkleurige Pride Progress-vlag op de muur is geschilderd. In de rest van de tentoonstelling stonden vaandels van de Nederlandse Christelijke Vrouwenbond naast feministische spandoeken en protestvlaggen. Patriottistische vlaggen uit het begin van het koninkrijk werden getoond naast videokunst over de Amerikaanse vlag.

In het Zeeuws Museum hangen ook de beroemde wandtapijten die vertellen over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. De wandtapijten zijn gemaakt tussen 1593 en 1604 en laten zes zeeslagen zien met tientallen Spaanse en Nederlandse schepen. Na de tentoonstelling zijn we daar uiteraard ook langsgeweest.

De wandtapijten laten een grote diversiteit aan vlaggen zien, vooral aan de kant van de opstandelingen. We zien diverse varianten met oranje, wit en blauw, vooral banenvlaggen in verschillende volgordes maar ook andere vormen. De vlag was nog niet gestandaardiseerd en we zien eigenlijk de geboorte van de latere Nederlandse vlag.

Al met al was het een diverse en geslaagde excursie. Uiteindelijk namen twaalf leden deel. Voor wie de excursie gemist heeft: de tentoonstelling is geopend tot 3 september en de wandtapijten blijven uiteraard ook daarna nog te bezichtigen. Genoeg te zien voor vlaggenkundigen in ieder geval!

Het volledige fotoverslag van de excursie is te bekijken in het fotoalbum.