Ook in tijden van corona spelen vlaggen een verbroederende rol in Nederland. In diverse dorpen werden al vlaggen uitgehangen om de verbondenheid van bewoners zichtbaar te maken. Bij dodenherdenking werd het vlaggenprotocol aangepast zodat de vlag de gehele dag halfstok kon hangen. Vervolgens konden op bevrijdingsdag de vlaggen weer in top en dat hebben we gezien. Er hingen meer vlaggen dan ooit!

Vlaggenfabrikanten zagen voorafgaand aan 4 en 5 mei een enorme toename van de verkoop van vlaggen. Behalve de herdenking van 75 jaar bevrijding speelt waarschijnlijk ook de coronacrisis mee in de vlaggenhausse. Nu we niet bij elkaar kunnen komen is het uithangen van de vlag voor veel Nederlanders een manier om toch mee te doen met de nationale herdenking en de feestdag. Als we zelf het huis niet uit kunnen, dan gaat de vlag maar naar buiten.

Gemeenten speelden daar ook op in door iets te organiseren met vlaggen of door er aandacht aan te schenken. In Alblasserdam werd een lint van vlaggen gemaakt en Zutphen maakte een collage van vlaggenfoto’s. In Wageningen, waar in 1945 de vrede werd getekend, werd de bevrijding gevierd met de vlaggen van de bevrijders en ook in Schiedam stonden vlaggen centraal bij de herdenking:

Eerder waren er al initiatieven geweest in Nederland om met vlaggen verbondenheid met elkaar te tonen tijdens de coronacrisis, zoals in Heusden en in Heiloo. Ook bracht de Dokkumer Vlaggencentrale een speciale coronavlag uit, waarvan de opbrengst naar het Rode Kruis gaat. Vlaggen zijn sinds jaar en dag een geschikt middel om solidariteit te tonen door hun herkenbaarheid, hun zichtbaarheid in het straatbeeld en de grote verspreiding van vlaggen en vlaggenmasten.

De vlag van Emmeloord is echter niet voor iedereen geschikt. Daarvoor is zelfs een hijskraan nodig en veel geduld. Een vlag van 940 vierkante meter hang je niet even uit je slaapkamerraam, maar als hij hangt is hij wel voor iedereen in de hele stad zichtbaar: