De burgeroorlog in Jemen is een nieuwe fase ingegaan. Media meldden op 11 mei 2017 dat stammenoudsten, militairen en politieke leiders een nieuwe raad instelden, die onder leiding zou staan van oud-gouverneur van Aden, Aidaroos al-Zubaidi. Veel ontevreden Zuidelijken vinden al lang dat de Noordelijken de beperkte natuurlijke rijkdommen, waaronder aardolie, uitbuitten én hen van banen en invloed onthielden.

In juli verklaarde de Zuidelijke Overgangsraad (STC) bereid te zijn te gaan regeren als de regering van president Hadi dit niet lukte. In januari 2018 liep de spanning tussen de STC en de Hadi-regering verder op. Op 28 januari meldden media dat er een breuk dreigde in de door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie tegen de Houthirebellen. Op 30 januari werd gemeld dat Aden-stad grotendeels in handen was van de Zuidelijke Overgangsraad.

De militairen van de Zuidelijken voeren de vlag van de vroegere Republiek Zuid-Jemen van drie even hoge banen rood, wit en zwart en belegd met een lichtblauwe broekingdriehoek waarop een rode vijfpuntige ster. Op 5 februari 2018 weet Nationalia, een site uit Catalonië, te melden dat de Zuidelijken het recht op zelfbestuur claimen en vooralsnog niet de onafhankelijkheid.

Meer (historische) vlaggen van Jemen zijn te vinden op Wikipedia