De door Turkije gesteunde Syrische oppositie heeft haar vlag, die ze al sinds het uitbreken van de burgeroorlog voerde, gewijzigd. Deze zogenaamde Syrische vlag van de Revolutie behoudt de kleuren van de drie banen groen, wit en zwart, maar de rode sterren zijn vervangen door de Shahada, de islamitische geloofsbelijdenis, in rood.

Syrische oppositie

Afbeelding 1, links oude vlag en rechts de nieuwe.

De grondwetgevende vergadering in Syriës noordelijke provincie Idlib stelde in een verklaring dat de nieuwe vlag nu zal wapperen boven de “bevrijde gebieden” in het noorden. De oppositie in Idlib is sterk verbonden met het aan al-Qaida gerelateerde Nusra Front. Dit front noemt zich inmiddels Hayat Tahrir al-Sham en probeert zich nu als een wolf in schaapskleren gematigder voor te doen dan het in wezen is.

Hayat Tahrir(bevrijding) al-Sham=Al-Qaida in Idlib via Jake Johns FOTW

Afbeelding 2

De verandering van vlag volgt op Turkse bedreigingen aan en aanvallen op de door de Koerden beheerste gebieden in Syriës noordoosten van afgelopen maand.

Bron: Kurdistan 24, John J. Catherine, op 12 november 2018
Afbeelding 1 is hieraan ontleend.

Addendum (8 januari 2019)

In mijn artikel gepost op 16 november 2018 begon ik met de zin: De door Turkije gesteunde Syrische oppositie heeft haar vlag, die ze al sinds het uitbreken van de burgeroorlog voerde, gewijzigd. In reactie op deze stap van de “reddingsregering” in de provincie Idlib weigert de Voorlopige Syrische Regering de Vlag van de Revolutie te veranderen.

De Voorlopige Regering zei in een verklaring dat de vlag van de Syrische revolutie gezegend is en een symbool is van de nationale en revolutionaire beweging, dat deze de geest van de revolutie en de offers gegeven door het grote Syrische volk vertegenwoordigt, opmerkend dat alle krachten van de civiele en militaire revolutie met hem samenvallen.

Het was de vorming van een “grondwetgevend orgaan” in september 2017, gevolgd door de vorming van de reddingsregering in Idlib, die anders is dan de interim-regering van de geformeerde Nationale Coalitie van de oppositiepartijen, welke onduidelijkheid schiep. In de meeste van het regime-Assad bevrijde gebieden blijft de vlag met de drie sterren dus gewoon wapperen; in Idlib niet.

Er zijn veel vlaggen die verschillende facties op Syrisch grondgebied vertegenwoordigen, afhankelijk van de ondergeschiktheid van deze gebieden aan de politieke en internationale krachten. Dit is de eerste keer dat een resolutie is aangenomen om de vlag van de Syrische revolutie te veranderen in een gebied dat niet onder controle van het regime staat en om de bekende vlag met de drie sterren te vervangen, die opnieuw in gebruik kwam sinds de eerste maanden van de revolutie.

Bron: Cyriauz op Syria.news, aangereikt door Jos Poels