Een vlag is in de eerste plaats een visueel medium, maar dat heeft diverse vexillologen er niet van weerhouden om een podcast te maken over vlaggen. Er valt immers genoeg te bespreken over de geschiedenis en het huidige gebruik van vlaggen. Bij deze zet ik een aantal podcasts op een rij. Welke is jouw favoriet?

1. Why the flag?

Simon Mullen bespreekt de geschiedenis van vlaggen en de impact die vlaggen hebben gehad in de geschiedenis van een gebied. Daarbij duikt hij diep in de historie aan de hand van degelijk literatuuronderzoek en sommige afleveringen duren dan ook meer dan een uur. Dit is de meest professionele podcast uit de lijst. In de loop van het jaar zijn de volgende afleveringen uitgebracht: Frankrijk, Hawaii, Wales, Denemarken, Spanje en Duitsland (in twee delen). Beluister de podcast.

2. Flag Theory

John Meredith bespreekt elke twee weken een vlag en beoordeelt die aan de hand van de vijf eisen uit Good Flag, Bad Flag. Afleveringen duren tussen de vijf en vijftien minuten en elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering. Kort en krachtig dus maar niet heel diepgaand. De volgende vlaggen zijn besproken in Flag Theory: Maryland, Canada, Milwaukee, California, United Kingdom, Portugal, Alaska, Nepal en South Dakota. Beluister de podcast.

3. Vexed

Jack en Tim praten graag over vlaggen en nemen die gesprekken op voor hun podcast. Inhoudelijk is het niet heel diepgaand en ook niet altijd even feitelijk. De maandelijkse afleveringen duren ruim een half uur en zijn door de lage informatiedichtheid wat langdradig. Tot op heden bespraken ze de vlaggen van Frankrijk, Zweden, Turkije, Seychellen, Argentinië en Mississippi. Ga naar de site (Facebook) of beluister de podcast (Apple).

Andere podcasts over vlaggen zijn The Vexillogicast met ruim dertig afleveringen (o.a. over de Nederlandse vlag) en Vexillum, maar beide zijn gestopt in 2018.

Flagpodden

Bij mijn zoektocht naar podcasts over vlaggen vond ik vooral Amerikaanse publicaties. Online teksten kunnen vertaald worden door Google Translate, maar bij podcasts blijft taal een barrière. Ook in andere talen zijn echter podcasts te vinden. Neem het Zweedese Flagpodden, waar in ruim veertig afleveringen vexillologische onderwerpen worden besproken, zoals vlagschendingen, de vlaggen van fictieve landen, verboden vlaggen, bijzondere symbolen, etc. Helaas is de podcast gestopt in 2018.

In het Nederlands heb ik vooralsnog geen podcast over vlaggen kunnen vinden. Wie kent er één? Of wie wil ‘m beginnen?

99% Invisible

Bovenstaande podcasts gaan specifiek over vlaggen, maar er zijn ook podcasts waar vlaggen centraal staan in een bepaalde aflevering. In 99% Invisible, de bekende podcast over ontwerp en design van Roman Mars, komen vlaggen een aantal keer terug:

Een paar andere professionele podcasts waar vlaggen aan bod komen:

Ken je nog meer interessante podcasts over vlaggenkunde? Waar moet de geïnteresseerde vexilloloog naar luisteren? Laat het hieronder weten als reactie!