In februari 2019 voerde de islamitische terreurgroep Jaish-e-Mohammed die gevestigd is in Pakistan een bomaanslag uit op een veiligheidskonvooi in het Pulwama district van Jammu en Kasjmir, dat deel uitmaakt van de staat India. Meer dan veertig veiligheidsmensen kwamen om. Deze aanslag is een van de zwaarste van de afgelopen jaren.

Jammu-en-Kashmir is de enige deelstaat van India die een eigen vlag mag voeren, echter wel samen met de nationale Indiase vlag. De vlag van de staat is rood, heeft in het hijsgedeelte drie smalle, verkorte baantjes en in de vlucht een ploeg. Deze elementen zijn wit.

De rode achtergrond van de vlag betekent het overwicht van de zwoegers (vrijheidsstrijders) om te vechten voor een plek van waardigheid onder de vlag. De witte ploeg vertegenwoordigt de vertrapte delen van de bevolking van de staat, de boeren en de werkende mensen, zowel handwerkers als
intellectuelen.

De drie parallelle verticale banen bij de hijs vertegenwoordigen de droom van het volk van de staat voor vrijheid, democratie en sociale vooruitgang. Volgens een andere versie vertegenwoordigen de drie witte strepen de drie regio’s Jammu, Kasjmir-vallei en Ladakh. De drie baantjes werden in 1956 toegevoegd aan de vlag die vanaf 1936 door het vorstendom Jammu en Kasjmir werd gevoerd tot 1952.

De Jaish-e-Mohammed
Deze actieve terroristische groep heet vertaald het “Leger van Mohammed”. De groep wil allereerst Kashmir afscheiden van India en inlijven in Pakistan. Vervolgens wil de groep zijn jihad uitbreiden naar andere delen van India en alle hindoes en niet-moslims ofwel ongelovigen van het Indiase subcontinent verdrijven. De vlag van de JeM is wit met in de hijs 3 zwarte aflopende verticale baantjes en met in de vlucht in het midden een zwarte schijf waarop een wit inschrift.