Vlaggen blijven een actueel thema in Nederland. Het afgelopen jaar ging het vooral om het wel of niet plaatsen van een vlag in de raadzaal van gemeenten, deze keer is Twitter het strijdtoneel. Om precies te zijn: of je een vlag in je profielnaam hebt staan. En wat je daar dan mee wil zeggen.

De Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde volgt nauwgezet alles wat er gebeurt rond vlaggen in Nederland en daarbuiten. Sinds de komst van een vlag in de Tweede Kamer eind vorig jaar is in een groot aantal gemeenten discussie gevoerd of er ook een Nederlandse dan wel een gemeentevlag in de raadzaal moet komen. Sommige gemeenteraden stemden voor, andere tegen. In ieder geval leverde het stevige debatten op. De Vereniging Nederlandse Gemeenten besteedde er zelfs aandacht aan in haar magazine.

De laatste tijd lijkt de discussie enigszins geluwd, maar vlaggen blijven de gemoederen bezig houden. Ook op Twitter zijn vlaggen vaak in het nieuws (zie voor een overzicht www.twitter.com/vlaggenkunde). Veel twitteraars willen via een vlag in hun profielnaam (die bij elk van hun berichten verschijnt) een boodschap meegeven. Sommigen steunen Israel op die manier, anderen de LGBTI-beweging. Sommigen laten de landen zien waar ze een band mee hebben, anderen waar ze interesse in hebben.

Het meest worden vlaggen in het profiel echter gebruikt door extreem-rechtse twitteraars om zich te onderscheiden. Dat gaat echter regelmatig mis. In plaats van de vlag van Nederland (het bekende rood, wit en blauw) verschijnt dan de vlag van Luxemburg in het profiel (met lichtblauw) of van Yemen (met zwart in plaats van blauw). En levert dan natuurlijk weer grappige reacties op van andere twitteraars die hen wijzen op hun gebrekkige kennis van de eigen vlag.

Het lijkt er dus op dat een Nederlandse vlag achter je Twitter-naam wordt beschouwd als een politiek statement. Sommige twitteraars blokkeren zelfs iedereen met een vlag in z’n naam. Op die manier wordt de vlag van alle Nederlanders toegeëigend door een kleine groep. Daar komt nu echter verzet tegen. Wouter Louwerens is een beweging gestart om de vlag “terug te veroveren van extreemrechts” (zie ook zijn blog). Hij noemt het een soort levend stratego. Hij heeft zelfs twee vlaggen toegevoegd aan zijn profiel.

Zijn oproep aan “influencers, journalisten en BN’ers” om een Nederlandse vlag aan hun profiel toe te voegen is helder, maar wordt er ook gehoor aan gegeven? De eerste reacties zijn hoopvol en er is navolging. Sommige twitteraars voegen behalve de Nederlandse vlag ook Europese vlag toe. Provincie- of gemeentevlaggen zijn helaas niet beschikbaar als emoji.

Hoe deze beweging ook verder gaat, vlaggen blijven voorlopig nog wel in het nieuws en de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde blijft dit nieuws volgen. Abonneer je daarom op de nieuwsbrief op vlaggenkunde.nl of volg het laatste nieuws op Twitter of Facebook.