Groot, groter, grootst. Omvang heeft op sommige mensen onontkoombare aantrekkingskracht. Zo ook met vlaggen. Wie heeft de hoogste vlaggenmast? Wie heeft de grootste vlag? Er is een wereldwijde wedstrijd gaande, waarbij steeds weer een ander land de koppositie opeist en die claim bij voorkeur onderbouwt met videobeelden.

Het spel dat de wind speelt met het doek van een flinke en hoge (of hoog gelegen) vlag is voor vexillologen per definitie een lust voor het oog. Welke precies waarin het grootste of hoogste is, boeit me minder. Daar komt bij dat diverse landen beweren de grootste te hebben. En over het algemeen hebben ze allemaal gelijk …

Zoek bijvoorbeeld in het Guiness Book of Records op “flag” en je vindt daar al meerdere categorieën:

Mijn persoonlijke favorieten zijn overigens de grootste vlag in Lego (Canada) en in Mindcraft, al staat deze laatste uitdaging nog open!

Volgens het Guinness Book of Records

Laten we ons voor het gemak concentreren op vlaggen die gemaakt zijn van doek en die zich in de buitenlucht bevinden. Het Guinness Book of Records biedt nog steeds meerdere opties. Een vlag kun je immers laten wapperen aan een vlaggenstok, maar ook op een andere manier ophangen of zelfs uitspreiden over de grond. Dat zijn dus drie afzonderlijke categorieën:

Nog meer grootsten

De Verenigde Staten willen natuurlijk altijd meedoen als er een wedstrijd is voor de grootste [vul zelf maar in]. En uiteraard is er ook een bedrijf dat je daarbij kan helpen. Bij Superflag kun je grote vlaggen huren als je je evenement een nationalistisch tintje mee wil geven. De grootste meet ruim 11.000 m².

De grootste Amerikaanse vlag die ook wappert is overigens ‘slechts’ 688 m² en hangt aan een paal van 68 meter hoog. India gaat daar gemakkelijk overheen en houdt zelfs een nationale lijst bij van grootste en hoogste vlaggen. Dan kan Pakistan niet achterblijven natuurlijk, dus aan de grens met India hangt een Pakistaanse vlag die precies even groot is als de Indiase.

Ondertussen houdt Iran vol de grootste vlag van het Midden Oosten te hebben (geen nationale vlag overigens), maar de vlaggenstok van Tadjikistan is met 165 meter een stuk langer en de vlag groter. In dit filmpje is de (Amerikaanse) bouwer in ieder geval heel trots op zijn creatie. Zijn baan: “flag pole installer”.

En toen meende Saoedi-Arabië mee te moeten doen in de race. In Jeddah staat sinds 2014 een paal van 171 meter hoog, dus zes meter hoger dan die in Tadjikistan. De vlag die eraan hangt is overigens ‘maar’ 1633 m² groot, dus dat record blijft in Mexico. Totdat weer een ander land het hoog in de bol krijgt …

En Nederland?

Als klein landje zijn we minder bezig met wie het grootste is in iets, maar ook Nederland heeft grote vlaggen. De grootste is te vinden in Emmeloord en meet 600 m². Voor wie bewegend beeld wil, verwijs ik echter naar Vrouwenpolder. Daar werd in 2011 een vlag van 481 m² aan een hijskraan gehangen.

“De grootste Nederlandse vlag in Europa” kopte Zeelandnet toen. Betekent dat ook dat er buiten Europa ergens een nog grotere is …?

Nog meer grote vlaggen zien? Bekijk deze foto’s via Google!

Of volg @vlaggenkunde op Twitter voor nieuwe foto’s en video’s.