Joost Schokkenbroek heeft op de afgelopen ledenvergadering de voorzittershamer neergelegd. Hij was sinds 2002 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde en daarmee de langst zittende voorzitter van de vereniging. Marcel van Westerhoven, secretaris van de NVvV, richtte het dankwoord tot hem.

Van Westerhoven: “Tijdens het voorzitterschap van Joost heeft de NVvV een grote bloei doorgemaakt. Hoogtepunt was het 25e International Congress of Vexillology, dat in augustus 2013 in Rotterdam plaatsvond. Joost toonde zich daar een sublieme gastheer voor de internationale vexillologische gemeenschap.”

Als voorzitter stond Schokkenbroek aan de basis van de overeenkomst met de Vlaggenparade in Rotterdam. Ook heeft hij de jaarlijkse vlaggendag en ledenvergadering naar een hoger niveau gebracht door samenwerking met diverse musea. Schokkenbroek is door de FIAV, de internationale vexillologische federatie, geëerd met titel van fellow.

Een toepasselijk cadeau

Schokkenbroek was met de vlaggenkunde en de NVvV in aanraking gekomen via zijn werk bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Zijn specialisatie in de maritieme geschiedenis en met name de walvisvaart gaf het bestuur het idee om de scheidend voorzitter een toepasselijk cadeau te geven, te weten een replica van een zeventiende-eeuwse walvisvlag.

Afscheid Joost Schokkenbroek met vlag

In zijn dankwoord toont Schokkenbroek zich blij verrast door het toepasselijke cadeau. Hij dankt het bestuur en de leden voor de mooie samenwerking van de afgelopen jaren. Helaas is de nieuwe functie die hij onlangs in het buitenland heeft aangenomen niet te combineren met het voorzitterschap, maar “ik vertrek met louter warme gevoelens”, zo laat hij weten.

Opvolging

De vereniging is nu op zoek naar een nieuwe voorzitter om in diens voetsporen te treden. Marcel van Westerhoven neemt de functie tijdelijk waar als plaatsvervanger. Davied van Berlo is tijdens de afgelopen ledenvergadering toegetreden tot het bestuur.

Ondertussen heeft de nieuwe walvisvlag alvast een bestemming gekregen:

De walvisvlag gehesen